Bryd grænser – det skaber dynamik

Charlotte Dale beskriver sin passion for at skabe skåle af filtet uld med få ord:
- Jeg er fascineret af at bryde grænser. Jeg elsker at udfordre grænserne – se, hvad de forskellige materialer kan, når de bruges på nye måder og eksperimentere med dem.
Mit arbejde med filtningen er et frirum, et legerum. På den måde skaber jeg mine bedste ting, for lysten driver helt afgjort værket i mit tilfælde.

Baggrunden for arbejdet med de usædvanlige skåle er grafisk. Uddannet som tegner og grafiker og med en særlig forkærlighed for de gamle grafiske teknikker, som hun mener har haft stor betydning for udtrykket i hendes skåle.
- Det enkle, skarpe og grafiske kombineret med uldens, silkens eller andre naturmaterialers tilfældighed og forskelligartede strukturer skaber en dynamik og spænding, som jeg holder meget af. Mine skåle er ikke ligegyldige, og reaktionen fra dem, der ser dem er ofte. Jamen, kan man det? Nej, hvad er den dog lavet af? De pirrer nysgerrigheden og det synes jeg både er sjovt og inspirerende at iagttage, siger hun, der også er lærer og arbejder på Gislev Friskole på Midtfyn til daglig, hvor hun underviser i billedfag.
- men nej, jeg ville nok ikke ligefrem prøve at arbejde med filtning og valkning med børnene. Det kræver en del tålmodighed og et vist håndelag at få formet ulden og fikseret den, siger hun. Der har været mange forgæves forsøg hen mod de rigtige former og udtryk i løbet af de tre år, hun indtil videre har arbejdet med uld, varmt vand, sæbe, valke og forme til at skabe de opsigtsvækkende, delikate og transparente skåle.

- Jeg synes jo, eksperimentet i sig selv er sjovt. Jeg synes ikke, det er forgæves arbejde, selv om en skål ikke skulle blive vellykket, for der er altid et eller andet, der er lykkedes. Det er også en god erfaring at have med, når man skal lære fra sig, siger hun.
Det kan umiddelbart virke, som om inspirationen til de ind i mellem rå, flossede skåle kommer fra naturen. Men nærmest tværtimod:
- Storbyen, det hektiske liv – kontrasterne, som der jo er mange af i byerne. Det inspirerer mig meget. Det er for mig at se en af tidens tendenser. Der kommer noget nyt, spændende og anderledes håndværk og kunsthåndværk ud af at se, hvordan man også kan bruge alle mulige materialer.

At mine skåle f.eks. ligner en krydsning mellem glas, papir og keramik er jo usædvanligt, men også tidstypisk, idet de udfordre gængse normer for, hvad man kan bruge materialerne til, siger hun.
Charlotte Dales arbejder sælges enkelte steder i landet under Dale Design-navnet.

Skålene er med hendes ord afgjort pyntegenstande, men kan også bruges til f.eks. nødder eller andre lettere ting.
- Det skrøbelige og sarte udtryk, som mange af mine skåle har, skal ikke komme på tværs af funktionaliteten. Jeg synes sagtens, de to kan kombineres – og så er jeg meget betaget af stofligheden. På den måde får jeg meget foræret i mit arbejde, i det jeg benytter materialer med stor variation og stoflig struktur.


Af Anna Pia Holmgaard